top of page
Dry Plants

Mit tegyél, ha te kaptad meg a kiszemelt lakást?

Frissítve: febr. 9.


Az öröm, amit érzel szinte felér egy lottó ötössel, hogy tiéd a lakás amit kiválasztottál, most mégis kicsit próbálj meg higgadt maradni, nehogy sírás legyen az öröm vége.

A németek híresek a precizitásukról, és ez a lakásbérlésnél sincs máshogy.





Nagyon részletesen, szerződésben rögzítenek mindent.A lakás állapotától kezdve a várható bérleti díj emelésen,házirenden keresztül a porszívózás lehetséges idejétől a kulcs elhagyásáig...szó szerint mindent. Ez egy részről nagyon jó, mert biztonságot ad mindkét félnek, másrészről viszont, mivel maga a szerződés akár 15 oldal is lehet, elég nagy kihívás értelmezni annak aki még nem beszéli a nyelvet. Mégis azt javaslom, hogy ne sajnáld rá az időt, energiát akár pénzt hogy lefordítsd a teljes szöveget, vagy valaki lefordítsa neked mielőtt aláírod. Íme néhány tipp , mire figyelj oda és akkor talán nem buggyansz bele a németországi lakáshadjáratba.







Németország egyes városaiban a bérleti díj emelésének összege szabályozott....



Ez azt jelenti, hogy a bérbeadó nem emelheti a díjat egy meglévő szerződés alapján, egy bizonyos időn belül.. kizárólag egy előre meghatározott összegig.....ez általában évente 3% ( bár arra, hogy ez így is marad, a mai gazdasági viszonyok mellett nem mernék mérget venni ) Ezért van az, hogy ha esetleg barátod vagy ismerősöd után béreled a lakást, akár 20%-kal is több bérleti díja lehet számodra ugyanannak a lakásnak. Két szerződés között tudnak nagyobb mértékben árat emelni a tulajdonosok. Érdemes annak is utánanézni, hogy a környéken mennyibe kerül egy másik, hasonló paraméterekkel rendelkező lakás...ha az általad bérelt lakás ára kimagaslóan túlzó a többihez képest, reklamálhatsz a bérbeadónál.




Hidegen....Melegen...hogy is van ez?




Németországban a lakások bérleti díját rezsi nélkül hideg bérleti díjnak, az összes egyéb járulékos költséget tartalmazó bérleti díjat meleg bérleti díjnak hívják.






A meleg bérleti díjhoz tartoznak a fűtés és vízdíjak, házmesteri díj, szemétszállítás, telekadó stb. Magyarul minden olyan költség ami az ingatlan rendszeres használatából adódóan keletkezik. A tulajdonosok sokszor ellátnak mindenféle jó tanáccsal, miként tudsz spórolni, gazdaságosan élni.A német emberek általában is rendkívül vigyáznak a dolgaikra. Tisztán és rendezetten tartják a környezetüket. Nem pazarolnak. Érdemes figyelni rájuk.


Szót kell ejteni a javítási költségekről is. Mert az élet velejárója, hogy ez-az elromlik körülöttünk és azt valakinek rendbe kell hozni.A bérbeadónak kötelessége jó állapotban tartania a lakást..rendszeres, előre meghatározott időintervallumonként felújítani a különböző helységeket, ezt-azt kicserélni.....Persze ha valami nagy galibát okozol akkor azt természetesen neked kell megjavíttatnod...szigorúan szakemberrel! Ezen felül, a tulajdonos apróbb javítási költségeket rád terhelhet, szintén egy előre meghatározott összeg keretein belül.


Itt jegyezném meg, hogy mikor beköltözöl a lakásba, gondosan fotózz le mindent! Mert amikor kiköltözöl,a kauciód bánhatja, ha nem voltál elég figyelmes és nem vettél észre valami hibát, ami akkor is ott volt, mikor beköltöztél...A legtöbb lakásnál egyébként nagyon rugalmasan állnak hozzád.Színezheted a falakat, tapétázhatsz, képeket akaszthatsz fel, viszont a kiköltözésnél az eredeti állapotban kell átadnod az ingatlant. Ez legtöbbször fehér, vagy világos pasztell színre festett falakat, fehér vagy pácolt ajtókereteket jelent.



Ügyelj a kulcsaidra....!!


A beköltözéskor megkapod a kulcsokat. Darabszámra pontosan, jegyzőkönyvezve. Nagyon vigyázz rájuk, mert elvesztésük esetén, neked kell fizetni az összes zár cseréjét amihez kulcsod volt. A lakásod, a tároló helységek, a főbejárat kulcsa...és a többi.Ez nem kis összeg. Akár az ezer Eurot is meghaladhatja mindennek a pótlása, cseréje. Ha biztosítást kötsz, általában van az ajánlatban egy kulcsra vonatkozó rész is. A biztosítások megérnek egy teljes blogcikket.A későbbiekben megosztom veled amit erről tudnod kell.







A házired...kövesd a szabályokat!






Ha Németországba költözöl, a bérleti szerződés mellé biztosan csatolják az adott ház, házirendjét, amit érdemes betartani, mert különben a rendőrség fog kopogtatni az ajtódon. Egyik német szomszédod sem fog este tizenegykor konfrontálódni veled, hogy halkítsd már le a dübörgő zenét, vagy hagyd abba a fúrást-faragást, mert nem tud aludni.Egyszerűen felhívja a rendőrséget, akik megoldják. Ne vedd személyeskedésnek. Minden házirendben helyet kapnak ezekről az úgy nevezett csendes órákról szóló pontok, amit célszerű tiszteletben tartani. Belekerül egy hosszú a tisztaságról és a lakókörnyezet megóvásáról, a szelektív hulladékgyűjtésről szóló rész is....(nem véletlenül imádom ezt az országot ). A ház homlokzatára is figyelnek...házirendben rözítik, hogy milyen színű és anyagú napellenzőket szerelhetsz fel, mit tehetsz ki a terasz, erkély mindenki által látható helyeire. ( Például nem teregetheted ki az alsóneműidet a kifeszített fregolira a szomszéd orra alá. Thank God! ) Grillezhetsz az erkélyen avagy sem, tehetsz e virágot a korlátra vagy nem, hova támaszthatod le a biciklidet és hova nem...ilyen és ehhez hasonló, részletekbe menő dokumentumot fogsz kapni.Viszont minden pontot megindokolnak, teljesen racionális magyarázattal...ne tedd ide a biciklidet, mert akadályoznád vele a tűzoltók munkáját egy esetleges tűz esetén...és a többi.




Élvezd a szabályok adta biztonságot és rendet





Bár én Magyarországon is próbáltam úgy élni, hogy a lehető legkevésbé zavarjam a körülöttem élőket és vigyáztam a környezetemre, de rendkívül frusztráló volt, hogy sokan mások viszont nem teszik ugyanezt.Hogy a szelektív hulladékgyűjtők és az utcai szemetesek mellett egyaránt halmokban áll a piszok és senki nem törődik vele. Hogy a szomszéd pedig még este tizenegykor is az udvaron ordított a gyerekeivel vagy füvet nyírt az ablakom alatt. Persze nem ez volt a fő oka annak, hogy hátat fordítottam az országnak ahol születtem, de most itt Németországban kimondottan élvezem a rendet és a tisztaságot ami körülvesz. Jó látni, hogy vannak szabályok amiknek értelmük van.Amik azért jönnek létre, hogy segítsék és támogassák egy ország életét és nem fordítva.


Ha Németországba költözésen töröd a fejed, vagy már itt élsz és szeretnél további fontos információkat, érdekes híreket kapni az itteni életről, iratkozz fel a hírlevevelemre, így nem maradsz le semmiről.








136 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page