top of page
Dry Plants

Hogy találj lakást Németországban?

Frissítve: febr. 9.

Mindenkinek, aki külföldre költözésre adja a fejét, már költözés előtt, többé-kevésbé tisztában kell lennie az adott ország írott és íratlan szabályaival, az emberek viselkedési és kulturális szokásaival, életmódjukkal. Miben hasonlóak és miben különböznek merőben az otthoniaktól. Ennek hiányában bizony, nagyon kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk, bármi is legyen az adott célország.



Ha Németországról van szó, elsők között említeném a lakáskeresés kérdését. A német lakosság csupán 50 %-a preferálja a saját ingatlan vásárlását, hiszen akár az egész életüket is leélhetik ugyanabban az egy, bérelt lakásban. Így aztán elképzelhető, hogy mekkora kereslet van a bérlakásokra. A nagyobb városokban, sokszor egy-egy kiadó apartmanra száz, vagy annál több érdeklődő is van. A tulajdonosok pedig nyilvánvalóan a legmegbízhatóbbnak (legfizetőképesebbnek) adják a lakást.






Az alábbi táblázatban láthatjátok a bérlakások négyzetméterárait


Város

Euro/m2

München

19,37

Frankfurt

16,11

Stuttgart

15,22

Berlin

14,75

Düsseldorf

14

Hamburg

13,62

Mainz

13,9

Darmstadt

13,56

Rosenheim

13,48


Az adatok a 2022-es év első negyedének adatait mutatják, a Statista alapján. A nagyvárosok vonzáskörzetében, természetesen ezeknél az áraknál olcsóbban is találhatsz kiadó ingatlanokat. Mindezzel a nagy érdeklődéssel együttvéve sem lehetetlen természetesen lakáshoz jutni. Nem egyszerű, de megoldható..Itt van néhány tipp, hogy csináld....




1....Tudd, hol kell keresni..


Vannak ingatlanközvetítő oldalak,ahol ha előfizetsz "plus" tagságra akkor a leveled az e-mail lista elejére kerül, összehasonlíthatod az esélyeidet a többiekével, értesítést kapsz az általad összeállított keresési feltételekkel megegyező, kiadó lakásokról, órákkal azelőtt, hogy az kikerülne a nyilvános felületre.Illetve megtudhatod hány pályázó van az adott lakásra. Néha a bérbeadók csak a plus tagsággal rendelkezők körében teszik elérhetővé az ingatlant.

Itt találsz néhány ilyen platformot:







Érdemes a Facebookon különböző csoportokba belépni, amik kimondottan az adott régióban, a külföldieknek szólnak. Németország nagyon népszerű és jelenleg is erős gazdasággal rendelkező ország.....rengeteg külföldi él, tanul és dolgozik itt a világ minden tájáról. A német emberek pedig rendkívül befogadóak és kedvesek. Én nagyon élvezem ezt a sokszínűséget és nyitottságot. Fotósként számomra igazi Kánaán.








2.....Legyél kitartó,alapos és gyors....Villámgyors!


Mivel rengeteg az érdeklődő, az ingatlanügynökök, tulajdonosok néha már a hirdetés megjelenése után néhány órával lezárják a jelentkezés lehetőségét. Hiszen képtelenség lenne érdemben feldolgozni azt a rengeteg e-mailt. Ezért a legcélszerűbb, ha összeállítasz egy "csomagot" pdf formátumban magadnak amit azonnal fel tudsz tölteni a hirdetéshez, vagy el tudod küldeni e-mailben. Ez a csomag tartalmazza a legfontasabb információkat rólad.Ezek a következők legyenek:



Rövid bemutatkozó levél német nyelven, névre szóló megszólítással...

- Ki vagy, honnan jöttél, hányan költöznétek, mivel foglalkozol, kisállatod van-e, dohányzol vagy sem...

- Írd bele, hogy hosszú távra gondolkodsz...a tulajdonosok jobban szeretik a hosszútávú bérletet

- Mennyi a fizetésed...

- Légy kedves és tisztelettudó



Mellékelj egy fotót magadról...

Ha már van munkád, akkor a munkaszerződésed illetve 3 havi bérkimutatás a fizetésedről...

SCHUFA - “Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung“. ....

Ajánlások...

Kezes






„A gyorsaság szükséges, a sietség káros.“

/ Alekszandr Vasziljevics Szuvorov/





3.....A lakás megtekintése....




Németországban teljesen megszokottak a nyílt lakás megtekintések. Amikor, akár 10-15 bérlő jelölt is lehet egy időben a lakásban. Ilyen megtekintések alkalmával elég csekély esélye van annak, hogy lehengerlő magatartásoddal megmutatasd a tulajnak, hogy te vagy a tökéletes bérlő. Ezekben az esetekben, nagyon jó, ha viszed magaddal a "csomagod" nyomtatott verzióját és kedves mosoly kíséretében megpróbálod a főbérlő kezébe nyomni a dokumentumokat. Mindig legyél kedves, előzékeny, ápolt. Ne vidd a házikedvencedet egy ilyen lakásnézésre!


Nagyobb esélyed van, ha egyedi lakásmegtekintésre hívnak. Ezeken általában van lehetőség beszélgetni egy kicsit a tulajdonossal. Beszélj németül...akkor is, ha csak kicsit megy. Nagyra értékelik a próbálkozást. Pár alapvető mondatot tanulj meg előtte...majd kérdezd meg, hogy válthatnátok- e angolra. /Persze csak akkor, ha az jobban megy :) /





Ha te vagy a kiválasztott.....


Ha téged választottak....a nagy örömödben.....semmit ne írj alá úgy, hogy esetleg nem érted. Hatalmas pofáraesések jöhetnek, ha a szerződésben foglaltakat nem érted. Németországban a lakásbérlésnél az állam a bérlőket védi....rugalmasabbak és megengedőbbek mint Magyarországon...DE nagyon fontos, hogy ne légy csalás áldozata és csak azután írd alá a szerződést, ha annak minden pontján átrágtad magad..Mivel ez a téma megér egy teljes blogbejegyzést, ezt a legközelebbi alkalommal részletezem Neked.


Sok sikert kívánok Neked az Új életedhez...itt, Németországban!

171 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page